HAMK 5G Start – nopea netti Hämeeseen

5G Start on Hämeenlinnan kaupungin ja Hämeen liiton (Euroopan aluekehitysrahaston kautta) rahoittama hanke. Tavoitteena onkäynnistää 5G tutkimus- ja kehitystyö Hämeen ammattikorkeakoulussa johon myös Mustialan Campus kuuluu.

5g-teknologian nopeiden internetyhteyksien arvioidaan mahdollistavan tulevaisuudessa monia uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja palveluinnovaatioita.

Puhutaan jopa neljännestä teollisesta vallankumouksesta.

Tärkeää on että myös alueet suurkaupunkien ulkopuolella pysyvät mukana tässä kehityksessä. Muun muassa maataloudessa tehokasta kaistaa vaativille älykkäille ratkaisuille kuten esineiden internetille on suurta tarvetta.

5G Start liittyy kiinteästi uuden asuinalueen, Hämeenlinnan Asemarannan kehittämiseen. Asemaranta toimii pilottialueena 5G:n potentiaalin kehittämisessä.

Elisan 5G verkko laajeni kesällä 2020 Hämeenlinnaan, Myllymäen, Kaurialan ja keskustan alueille, ja kattavuus laajenee edelleen jatkossa. Oman verkon tilannetta voi tilannetta voi kokeilla nettinopeus-testin avulla.

Kysyntä ja verkon hyödyntäminen kasvaa myös yksityishenkilöiden keskuudessa. Heikkoutena on kuitenkin kantama, joten tukiasemat on yhdistettävä paikallisesti valokuituun.